Klassieke Martini recept

De klassieke martini is een tijdloze favoriet onder cocktailkenners. Ontdek het recept voor deze elegante en verfijnde cocktail.

klassieke-martini-recept-cocktail

Klassieke Martini

Een tijdloze klassieker, de klassieke martini is de ultieme verfijnde cocktail.
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 minuten
Gang: Drankjes
Keuken: Classic Cocktails
Trefwoord: gin, vermout
Porties: 1 cocktail
calorieën: 171kcal

Equipment

Ingrediënten

  • 60 ml gin (dry gin)
  • 30 ml witte vermout
  • 3 stuks olijven (en een prikker)

Instructies

  • Doe wat ij in je martiniglas om deze te koelen.
  • Gebruik een mengglas of mengbeker en doe er een aantal ijsklontjes in (je kunt ook de onderkant van een shaker gebruiken).
  • Voeg de gin en de vermout toe aan de beker.
  • Ga met je barlepel goed stirren (roeren) zodat alles goed mengt en de inhoud goed koud wordt.
  • Verwijder het ijs uit je inmiddels gekoelde glas. Schenk de inhoud van je beker met behulp van je strainer zonder het ijs in je martiniglas.
  • Doe de olijven aan een prikker en stop deze in het glas als garnering.
  • Enjoy jouw klassieke martini!

Nutrition

Portie: 1cocktail | Calorieën: 171kcal | Koolhydraten: 0.3g | Vet: 0.3g | Natrium: 11mg | Kalium: 1mg
Cocktail Expertwww.cocktailexpert.nl
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat ons weten wat je er van vindt!
Wil je deze cocktail leren maken in een workshop?Bekijk de mogelijkheden van onze cocktail workshops!
Wil je dat wij cocktails komen maken op jouw feest?Bekijk de mogelijkheden van onze cocktail arrangementen!

Geschiedenis van het klassieke martini recept

De klassieke martini is een van de meest iconische cocktails ter wereld. Zijn oorsprong gaat terug naar het eind van de 19e eeuw. De exacte herkomst is echter omstreden; sommigen beweren dat het recept werd gecreëerd in San Francisco door een barman genaamd Jerry Thomas, terwijl anderen geloven dat het ontstaan is in New York. Ongeacht zijn oorsprong, werd de martini snel een favoriet in de jaren 1920 en 1930, vooral tijdens de drooglegging in de Verenigde Staten. De populariteit van de martini is door de jaren heen alleen maar toegenomen, mede dankzij de vele beroemde figuren die er openlijk van genoten, zoals James Bond.

Glaskeuze

Voor de klassieke martini wordt traditioneel een martini- of cocktailglas gebruikt. Dit glas, met zijn karakteristieke V-vorm, is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar helpt ook om de cocktail koud te houden. Het lange, smalle voetje zorgt ervoor dat je de cocktail vasthoudt zonder de inhoud op te warmen met je handen. Het is belangrijk om het glas van tevoren goed te koelen, hetzij door het in de vriezer te plaatsen, hetzij door het te vullen met ijswater.

Variaties op het klassieke martini recept

Hoewel de klassieke martini traditioneel wordt gemaakt met gin en een scheutje droge vermout, zijn er talloze variaties ontstaan. Een populaire variant is de vodka martini, waarbij gin wordt vervangen door vodka. Andere aanpassingen omvatten de hoeveelheid vermout – een droge martini bevat minder vermout, terwijl een natte martini meer vermout bevat. Er zijn ook creatieve variaties zoals de dirty martini, waar olijven en een scheutje olijvenpekelsap aan de mix worden toegevoegd voor een hartige smaak. Daarnaast zijn er martini’s met een twist, waarbij een stukje citroenschil wordt gebruikt in plaats van de klassieke olijfgarnering.

Leuke weetjes

Wist je dat de beroemde uitspraak “shaken, not stirred” van James Bond niet de traditionele manier is om een martini te bereiden? Volgens puristen moet een klassieke martini altijd geroerd en nooit geschud worden, om een heldere cocktail te behouden zonder luchtbellen. Daarnaast is de martini sinds de jaren 1990 een symbool geworden van stijl en elegantie, vaak geassocieerd met chique bars en high-end feesten. Het woord ‘martini’ is zelfs synoniem geworden voor verfijning en klasse in de cocktailwereld.

1 gedachte over “Klassieke Martini recept”

5 from 1 vote

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
× Stel een vraag via Whatsapp